De stora mästerskapen utöver X-Games går inte sällan av stapeln i Sverige eller Finland. De senaste åren har Älvsbyn varit värd för tävlingarna som både ser till att anordna VM och EM på samma plats. Förutom dessa två stora internationella tävlingar så kan du även titta på skotercross det hela första kvartalet under året. Svemo anordnar bl. a. Trettondagsracet, Arctic Cat Cup och Sverige Cupen 1 och 2. Självklart kan du även titta på andra relaterade vintersporter som isbacke, enduro på is, dragracing på is m.m. men då får du uppsöka någon annan plats och tävling.

EM i skotercross

EM är de europeiska mästerskapen och hålls på samma plats som VM. Självklart är man nöjd i lilla Älvsbyn att få arrangera så stora mästerskap och dra till sig världens blickar för en stund. I EM och VM så ter sig villkoren lite annorlunda än i SM. I de svenska mästerskapen körs nämligen alla klasser var för sig i samma tävling men i VM och EM är de uppdelad i tre mästerskap som omfattar varje gren. Man har också lagt bägge mästerskapen så att de inte krockar med det stora amerikanska X-Games just för att få dit så många förare som möjligt. Ett smart och taktiskt drag!

VM i skotercross

VM i skotercross kallas vanligen för FIM Snowcross World Championship och har satt Sverige på kartan många gånger då vi har haft ett stort antal svenskar som kammat hem trofén. Det är heller inte så konstigt eftersom VM har hållits i Älvsbyn efter att Finland avslutade sitt arrangemang. Detta mästerskap är relativt nytt och inleddes inte förrän 2004. Tävlingen ansvaras av FIM eller Fédération Internationale de Motocyclisme och även om den inte har samma status som X-Games så är det ändå ett känt mästerskap som de största elitdeltagarna tävlar i. Även de kvinnliga tävlingarna avgörs här.