I Sverige är det Svemo som ansvarar för tävlingar, licens, föreningar och dylikt vad gäller skotercross och även andra motorsporter av lättare rang. En tävling som hålls är SM i skotercross och sedan 2009 finns även stadioncross-SM som hålls inomhus. Den brukar inledas i samband med SM-veckan.

SM i skotercross

Det finns som sagt ett flertal grenar inom skotercrossen och tre av dem tävlar i SM. Pro Open, Pro Stock och Damklassen. Pro Open är den tyngsta klasen med rejält modifierade skotrar och det är endast professionella som deltar där. Här kan skotrarna vara trimmade hur mycket som helst och deras motorer är på max 600 kubikcentimeter. I klassen Pro Stock får ingen trimning förekomma men man får emellertid göra vissa justeringar och byta ut dämparen etc. Damklassen innebär samma regler som Pro Stock klassen förutom att det endast omfattar kvinnliga deltagare.

Banan

Under SM brukar banornas längd sträcka sig från 600 meter till 1000 meter, på vilka man först kör ett antal varv för att sedan köra finalen på tid och med ett antal varv. Det måste se till att gå fort eftersom först över mållinjen vinner och ju snabbare man är desto större chans har man att kvalificera sig till nästa steg. I deltävlingarna i SM samlar förarna också på sig poäng under varje lopp som de även får behålla ända in i finalen. Finalen består sedan av 3 heat där man kan få 50 poäng för varje avklarat heat om man har varit effektiv. Som tidigare nämnts har Emil Öhman och Adam Renheim varit de förare som tagit hem guld de sista åren. I damklassen har liknande efternamn figurerat som Marica Renheim och Elina Öhman. Marika är syster till Adam Renheim. Elina Öhman har även tagit hem VM-titeln för damer. Skotercrossen körs mellan januari och april och de tre första deltävlingarna i SM sker i februari varje år.