En gren av skotercross är snöskoter backe som inte innebär att man kör en vanlig bana utan dundrar på för att komma uppför en brant backe. Backtävling är den version av skotercross som närmar sig originalets popularitet allra mest och man brukar rekommendera personer som inte har tävlat i skotercross ännu att börja med backe. Konstigt kan det tyckas, då en backe borde vara svårare än en vanlig bana, men så är alltså inte fallet. Det kräver inte lika mycket av utövaren, också på grund av att banan inte är lika kurvig och smal som en vanlig skoterbana. Det är dock mycket fartfyllt och kräver en del styrka för att komma uppför backen, så det brukar vara väldigt kul att både titta på och utöva. Dock är maskinerna ordentligt trimmade eller åtminstone gjorda för backar och de brukar ha förstärkningar.

Backen

Backarna är inte slutna banor utan består endast av en backe med snö med målet på toppen av backen. Oftast handlar det om vanliga slalombackar som är mer eller mindre svåra att ta sig upp på. Backen kan vara allt från 400 – 1000 m och består även den, av kurvor, gupp och hopp. Dock startar inte lika många tävlande samtidigt utan man brukar ha ett maxantal på sex stycken deltagare. Det gäller att vara den första upp till mål och över mållinjen för att kvala in sig till nästa lopp.

Skotrarna

I backe kan skotrarna och deras trimning variera oändligt mycket. Det finns riktiga monster som väger över 200 kg och det finns de vanliga standardskotrarna som är lättare att hantera. De tävlande syns i alla möjliga olika åldrar också och man möter allt från 12-åringar till medelålders veteraner som vill ha lite fart och fläkt. Den svåraste klassen heter racer och har också ordentliga snöskotrar som många verkligen drömmer om att få styra.