För dig som inte har bekantat dig närmare med skotercrossens intressanta egenskaper så följer här en artikel för dig. Det är nämligen en tävlingsform som är mycket populär i både Sverige, Norge och Finland, vilket är förståeligt då dessa länder har så mycket snö på vintrarna. Det finns två varianter av skotercross – en i Nordamerika och en i Europa och dessa två skiljer sig åt en aning.

Hur körs skotercross?

Skotercross körs med snöskotrar på banor som både har gupp, kurvor och raka partier. De är ca 1 km långa men banorna i USA och Kanada har tendens att vara lite kortare men har också mer avancerade hinder och gupp. Bredden brukar vara mellan 8-10 meter då förarna behöver mycket utrymme och vägen blir ofta mycket gropig och sliten, vilket kräver uthållighet och koncentration av deltagarna. Skotercross körs i flera olika klasser och när tävlingen startar börjar ca 16 förare att uppta banorna som sedan belastas för fulla muggar under ett förutbestämt antal varv. Man kör sedan flera heat innan man kvalificerar sig till finalen.

Hur fordonen ser ut beror på klass och den högsta klassen heter Pro Open där skotrarna är rejält trimmade och modifierade. Pro Stock är standardklassen och sedan finns även Pro Stock damklassen. Det finns även klasser för barn och ungdomar samt en knatteklass där barnskotrar körs.

Tävlingar i Sverige

I vårt avlånga land finns det flera tävlingar att delta i om man vill. Sporten ansvaras för av Svemo (Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet) som även har hand om speedway, isracing, enduro, motocross samt många fler grenar. Det är där man får sin licens och hittar föreningar. Kända tävlingar i Sverige och resten av världen är SM, NM, EM och VM och det har funnits flera svenskar som kammat hem VM-titeln, bl. a. Petter Nårsa, Emil Öhman och Adam Renheim. Dock bor den bästa skoterföraren i USA och heter Tucker Hibbert.