Denna årliga tävling hålls av extremsportens huvudorganisation ESPN, som är en samling sportkanaler i USA. Flera svenskar har upplevt spänningen i X-Games som innefattar sporter som skateboard, snowboard och motocross. X-Games har hållits sedan 1995, först som sommarversion men numera sker tävlingarna i Aspen som är USA:s främsta skidort under vinterversionen. Adam Renheim och John Stenberg är två svenska killar som lyckats riktigt bra i spelen förutom Petter Nårsa som har vunnit guld och på den kvinnliga sidan har vi Elina Öhman som är Nårsas sambo, som även hon har vunnit flera priser. Man kan kort och gott säga att X-Games är en amerikansk variant av Olympiska Spelen där man både kan vinna guld-, silver- och bronsmedaljer såväl som prispengar.

Ett stort evenemang

Denna stora tävling räknas som en av Nordamerikas största och samlar massvis av tävlande och åskådare under de dagar festligheterna håller på. Numera vill man även utge sig för att anordna ett ekovänligt event som sätter miljö och hållbarhet i första rummet. Man använder exempelvis bara biodiesel i motorerna och arrangerar återanvändningsbara kampanjer. Under tävlingarna uppträder också ett stort antal rockband och artister som har fått förmånen att bli inbjudna. Dock har tävlingen fått utstå en del kritik, bland annat för att man inte dopingtestar sina deltagare, vilket är oerhört viktigt på de flesta andra sportevenemangen i världen.

När kan man se X-Games?

Vintertävlingarna hålls vanligtvis i januari med ett fåtal undantag när det istället har gåt av stapeln i februari. Under sommaren kan du följa tävlingen i augusti men då är det inte snöskoter som körs. Tävlingarna kan köras både på dagtid och kvällstid och sänds live i hela världen. Det har dessutom blivit så populärt att X-Games även har haft planer att expandera, bl. a. till Asien och fem-sex andra länder i både Europa och i Sydamerika. Men efter tre år satte man stopp för planerna och den enda platsen i Europa som det hålls är Tignes i Franska Alperna.